• Huvudmeny

30 december 2017

"Nyordslistan väcker diskussioner och frågor"

Den 27 december presenterades den årliga nyordslistan. Intresset var stort och institutets språkvårdare hade fullt upp med att besvara allmänhetens och mediernas frågor.

”Listan väcker som vanligt diskussioner, men också frågor”, berättar Ola Karlsson som är språkvårdare och nyordsredaktör på Språkrådet. ”Många tycker säkert att de flesta ord känns obekanta och svårbegripliga. Det är inte så konstigt med tanke på att nyordslistorna kan vara en blandning av allt möjligt, från ungdomsslang och facktermer till nya lånord. Därför är en del av orden väldigt bekanta för vissa människor men främmande för andra.”

Är dabba och döstäda verkligen nya ord?

”Andra undrar över varför några ord inte alls är så nya”, fortsätter Ola. Det har i år särskilt gällt orden dabba och döstäda, som många reagerat på. ”Det engelska ordet dab har en helt annan bakgrund än det svenska dabba (sig). Dabba, eller daba eller göra en dab, är en försvenskning av det. Det är alltså ingen ny betydelse av det gamla ordet dabba utan ett helt annat ord.”

Döstäda, däremot, är faktiskt inte så nytt. Men det har blivit oerhört mycket vanligare det senaste året, inte minst på grund av boken "Döstädning - ingen sorglig historia" som släpptes i höstas och som nu går på internationell export (den engelska titeln är "The gentle art of Swedish death cleaning").

”Samtidigt har ordet fått en delvis ny och vidare betydelse”, förklarar Ola. ”Det står inte bara för att städa inför det att man ska dö, utan symboliserar i dag en hel livsstil som handlar om att städa undan eller sälja saker man inte använder och att inte samla på sig saker i onödan. Det är den enorma ökningen i användning tillsammans med den nya bredare betydelsen som gjort att vi tagit med ordet på listan.”

Stort intresse i medierna

Onsdagen blev efter nyordssläppet klockan sju på morgonen en intensiv dag på jobbet för institutets språkvårdare. Förutom kontakten med allmänheten genomfördes flera intervjuer med olika medier. Kolla gärna in listan med nyhetslänkar nedan.

Uppdaterad 30 december 2017