• Huvudmeny

4 september 2017

Tilltalsnamnen väljs mera fritt än sidonamnen

På måndagen meddelades att Sveriges nya prins heter Gabriel Carl Walther. Institutets Katharina Leibring tittar närmare på namnen.

Tilltalsnamnet Gabriel är ett hebreiskt namn ur Bibeln, där en av ärkeänglarna heter så. Betydelsen är ungefär ’Guds man’. Det har använts i Sverige sedan 1300-talet. Tidigare var det främst använt i adliga släkter men sedan ca 30 år har det varit mer populärt. Runt 300 pojkar per år har de senaste åren fått namnet.

”Det har inte funnits i den närmaste kungafamiljen tidigare och är därigenom ytterligare en indikation på att tilltalsnamnen väljs mera fritt än sidonamnen”, säger Katharina Leibring som är förste forskningsarkivarie på Namnarkivet i Uppsala.

Namnen Carl och Walther har båda släktanknytning – Carl efter både far och farfar och Walther från drottning Silvias far. Också dessa namn finns på 100-i-topp-listan för småpojksnamn 2016; plats 59 respektive plats 24. Det mycket vanliga namnet Carl är ett nordiskt namn med betydelsen ’fri man’ medan Walther är ett gammalt tyskt namn sammansatt av ord för ’styra’ och ’krigare’.

Läs mer om namnen i Dagens namn i almanackan:

Uppdaterad 04 september 2017