• Huvudmeny

16 maj 2017

”Det är bra att mellannamnen fasas ut”

Kommer fler personer att byta efternamn nu? Går det att ha dubbla dubbla efternamn? Det var frågor som dök upp när institutets Katharina Leibring intervjuades om nya namnlagen i Aftonbladet Morgon.

Den 1 juli börjar en ny lag om personnamn att gälla. Namnforskaren Katharina Leibring på Namnarkivet i Uppsala medverkade på torsdagen i nyhetsprogrammet Aftonbladet Morgon för att berätta om den nya lagen. Inslaget handlade framför allt om efternamn, där den nya lagen kommer med flera förändringar. Till exempel ska de vanligaste efternamnen blir fria att anta för alla och det blir tillåtet med dubbla efternamn.

En fråga handlade om vad som egentligen är nytt med dubbla efternamn – det finns ju många som redan har det.

”Det är väldigt många som tror att de har det, men de har väldigt ofta ett mellannamn. Ett mellannamn i lagens mening är inte ett extra förnamn utan ett efternamnsliknande namn som bärs mellan förnamnen och efternamnet. Ta till exempel Anna Kinberg Batra – Kinberg är hennes mellannamn och Batra är hennes efternamn. Det här infördes i den lagen som gäller nu och det är ingen som riktigt har förstått det. Det har bara blivit rörigt så det är väldigt bra att mellannamnen fasas ut”, förklarar Katharina Leibring i inslaget.

Se hela inslaget

Aftonbladet Morgon: Ny lag gör det lättare att byta namnlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (15 maj 2017)

Läs mer

Länkar

Läs mer om den nya lagen om personnamn:

Uppdaterad 16 maj 2017