• Huvudmeny

5 maj 2017

Berätta om ditt ölintresse

Intresset för öl som hantverk har ökat på senare år och nu vill vi samla in tankar och berättelser om ölbryggning och ölkultur. Svara på vår webbfrågelista!

Fyra ölglas med öl i olika färgnyanser

Foto: Tommy Kuusela

Öl har en lång historia i Sverige, i utgrävningar har man hittat ölrester från bronsåldern och ölet har i alla tider varit en vanlig dryck. Från mitten av 1800-talet förändrades öltillverkningen i Sverige från lokala ölbryggerier till storbryggerier. De senaste tio åren har hantverksölen fått ett uppsving och många mindre bryggerier, så kallade mikro- eller hantverksbryggerier, har startats runtom i landet.

Högre status för hantverksöl

På sätt och vis är det en tillbakagång till 1800-talets ölkarta där så gott som varje ort hade ett lokalt bryggeri, berättar Tommy Kuusela som är forskningsarkivarie i folkminnen på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

"Öl är inte längre synonymt med ’en stor stark’. Bryggandet av öl är ett hantverk med stor smakvariation, och användandet av nya och traditionella recept, möjligheten att lagra öl och att kombinera med mat, samt användandet av lokalproducerade produkter har gjort att ölen nu är på väg in i finrummen. Öl är komplext och för många har detta kunskapsområde gjort att det har blivit mer intressant att fördjupa sig i olika stilar, dela med sig av erfarenheter och fördjupa sig i hela bryggprocessen”, säger han.

Dela med dig av dina berättelser

Institutet vill nu öka kunskapen om hantverksöl och ölkultur och samlar in tankar och berättelser till arkivet. Vill du delta? Svara på vår webbfrågelista!

Läs mer

Projekt: Kunskapsbank för traditionell småskalig matkultur

Lästips

Harald Thunæus. 1968-70. Ölets historia i Sverige, del I-II. Stockholm

Uppdaterad 12 maj 2017