• Huvudmeny

31 januari 2017

Alice och Oscar tillbaka i toppen

Elsa och William fick lämna plats åt Alice och Oscar på topplistan över de mest populära förnamnen under 2016.

Statistiska centralbyrån (SCB) presentarade på tisdagen statistik för de populäraste förnamnen givna till nyfödda under 2016.

Elsa och William, som toppade listorna för 2015, fick lämna plats åt Oscar och Alice som alltså är tillbaka på toppen igen. Båda namnen har funnits bland topp 10 länge.

"Det är ganska små förskjutningar bland de vanligaste namnen på både pojkar och flickor. Det enda nya flicknamnet bland topp tio är Alicia. Vi har alltså två former av samma namn bland de allra mest populära. Fenomenet med namnvarianter ser vi också längre ner, som till exempel Ella, Ellie och Ellen", säger Katharina Leibring som är namnforskare på Namnarkivet i Uppsala.

Fem nya flicknamn på topp 100

Fem nya eller nygamla flicknamn har kommit in bland de 100 vanligaste: Cleo, Adele, Penny och Mila är alla nya medan Hedda funnits där tidigare. De flesta flicknamnen är fortfarande tvåstaviga och ganska korta. Bland namnen som hamnar under 100-i-topp finns nu Anna, Sveriges vanligaste tilltalsnamn.

Linus lämnar listan

Också pojknamnens topp är stabil med namn som finns i många länder: Oscar, Lucas, William. Kortformen Liam är på fjärde plats vilket ytterligare förstärker intrycket av att flera former av samma namn är populära samtidigt. Ett annat exempel är att såväl Max som Maximilian och det nya Milian finns. Förutom Milian har Frans, Nicolas, Thor, Omar och Mio kommit in på listan. En trotjänare som lämnar listan är Linus.

Cleo, Nicolas och Frans klättrade snabbt

Snabbaste klättrarna bland de nya namnen var Cleo, Nicolas och Frans. Bland de redan befintliga toppnamnen gjorde Alicia, Adrian och Loui rejäla skutt.

"Många av namnen på topplistorna är också populära babynamn i andra länder och vi känner även igen en del från populärkulturen. Trenden med unika namn och stavningar kommer förstås inte till synes i namntoppen ännu, men den är stadig, och kommer säkert att leda till att fler nybildade namn blir vanliga", säger Katharina Leibring.

Topp 10: Vanligaste tilltalsnamn för nyfödda 2016


Flickor

Pojkar

1

Alice

Oscar

2

Lilly

Lucas

3

Maja

William

4

Elsa

Liam

5

Ella

Oliver

6

Alicia

Hugo

7

Olivia

Alexander

8

Julia

Elias

9

Ebba

Charlie

10

Wilma

Noah


Länkar

tv4.se: De trendigaste namnen just nulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Nyhetsmorgon 1 februari 2017)

scb.se: Alice och Oscar är tillbaka på förstaplatsernalänk till annan webbplats (statistiknyhet 31 januari 2017)

scb.se: Topp 100 flicknamn 2016länk till annan webbplats

scb.se: Topp 100 pojknamn 2016länk till annan webbplats

Läs mer

Namn: Personnamn

Nyheter om namnstatistik

Anna och Lars är vanligaste namnen (22 februari 2016)

Elsa och William i topp 2015 (21 januari 2016)

Elsa och Lucas populäraste namnen (21 januari 2015)

Alice och Lucas leder namnligan (21 januari 2014)

Alice och William populärast även 2012 (22 januari 2013)

 

Uppdaterad 04 september 2017