• Huvudmeny

13 oktober 2016

Hjälp oss att hitta de goda exemplen!

På internationella klarspråksdagen den 13 oktober vill vi gärna hylla alla som arbetar hårt för att skriva tydliga och begripliga offentliga texter.

När det gäller texter från myndigheter och kommuner är det lätt att fokus hamnar på det byråkratiska och krångliga. Vi vill nu ha din hjälp att uppmärksamma de goda texterna.

Har du nyligen läst en tydlig och begriplig text från en myndighet? Fått ett brev från din kommun och omedelbart förstått varför beslutet blev som det blev och hur du kan gå vidare? Sett en rapport eller ett pressmeddelande som tydligt förklarar något? Berätta för oss! Skicka ett mejl till klarsprak@sprakochfolkminnen.se. Bifoga gärna en kopia av texten eller en länk.

Alla inkomna exempel kommer att presenteras för den jury som utser vinnaren av Klarspråkskristallen 2017, då vi söker just ett föredömligt klarspråksarbete. På så sätt blir det inte enbart nomineringarna, utan även folkets röst som påverkar vem som får nästa års pris.

Internationella klarspråksdagen firas över hela världen den 13 oktober varje år. Dagen började firas 2011 i USA, och datumet valdes eftersom den amerikanska klarspråkslagen (the plain writing act) skrevs under den 13 oktober 2010.

Uppdaterad 17 oktober 2016