• Huvudmeny

23 september 2016

Från Abbekås till Öxnevalla

Varför heter sjön Siljan? Vad betyder ortnamnen Ramlösa, Njutånger och Korpilombolo? Nu finns boken Svenskt ortnamnslexikon i en ny upplaga.

Vybild över Siljan i skymning

Visste du att namnet på sjön Siljan är släkt med verbet svälja? Svenskt ortnamnslexikon reder ut namnets betydelse.

Premiär för andra upplagan

Under Bokmässan i Göteborg är det boksläpp för den andra upplagan av Svenskt ortnamnslexikon. Boken behandlar mer än 6 000 olika namn på städer, kommuner, samhällen, socknar, sjöar, älvar och berg i Sverige. Varje namn får en kortfattad förklaring enligt de senaste forskningsrönen.

Lexikonet publicerades första gången 2003 och till den nya upplagan har flera hundra artiklar skrivits om, nya kartor och illustrationer har tillkommit och boken har utökats med ett sextiotal namn.

"Alla kan relatera till innehållet"

bokomslag

Intresset för boken har varit stort.

”Folk är väldigt intresserade av ortnamn. Åker man förbi en vägskylt med något konstigt ortnamn vill man veta varför det heter som det gör”, säger redaktören Mats Wahlberg och får medhåll av redaktionssekreterare Elin Pihl:

”Att boken är så populär beror nog på att i stort sett alla kan relatera till innehållet. Den är som gjord för att ligga i handskfacket i bilen och kan rädda vilken middagsbjudning som helst.”

Uppdaterad 26 september 2016