• Huvudmeny

1 september 2016

Vad finns det för relevant forskning och vilka källor kan vi dra nytta av i klarspråksarbetet?

Välkommen till ett seminarium om aktuell klarspråksforskning den 5 oktober på Språkrådet.

För att fira den internationella klarspråksdagen anordnar Språkrådet ett eftermiddagsseminarium onsdagen den 5 oktober, för dig som är intresserad av forskning och klarspråk.

Andreas Nord från Göteborgs universitet är en av de få som forskar om klarspråk. För detta fick han i maj Erik Wellanders språkvårdspris. Andreas arbetar under hösten deltid på Språkrådet för att bland annat sammanställa aktuell forskning från olika discipliner som kan vara relevant för alla som arbetar med klarspråk.

Seminariet inleds med att Andreas berättar om aktuell forskning om hur klarspråksarbete genomförs och vilka effekter olika arbetssätt kan få.

Därefter följer ett interaktivt pass med gruppdiskussioner. Förbered dig genom att ta med uppgifter om källor du haft nytta av i ditt arbete med klarspråk. Inte bara de självklara, som Svenska skrivregler, utan hellre kunskap och inspiration från oväntade håll. Har du lyssnat på en intressant föreläsare, gått en givande kurs, läst en fackbok, tagit del av en ny arbetsmetod, provat en ny modell för skrivutbildningar – eller något helt annat? Vi hoppas att diskussionerna ska ge många nya infallsvinklar och användbara tips både för oss på Språkrådet och för seminariedeltagarna.

Språkrådets forskningschef Catharina Nyström Höög avrundar seminariet med en diskussion om relationen mellan forskning och tillämpning, och vad som egentligen går att undersöka.

Det kommer att serveras eftermiddagsfika.

Tid: onsdag 5 oktober kl. 13–16.30

Plats: Språkrådet, Alsnögatan 7, Stockholm

Pris: 300 kronor

Anmäl dig till klarsprak@sprakochfolkminnen.se. Anmälan är bindande. Glöm inte att ange fakturaadress. Begränsat antal deltagare.

Uppdaterad 19 september 2016