• Huvudmeny

19 augusti 2016

Släktforskardagarna 2016

Institutet fanns på plats som utställare när de årliga släktforskardagarna hölls i Umeå den 20-21 augusti.

Släktforskardagarna 2016 i Umeå

Temat för 2016 års släktforskarmässa i Umeå den 20-21 augusti var fjällen, skogarna, älvarna och människorna. Institutet medverkade som utställare i monter 232, där besökarna kunde lyssna på dialekter, få svar på frågor om dialekter, namn och folkminnen eller köpa böcker till mässpriser.

Institutets representanter i montern informerade också om hur man kan kan ta del av samlingarna från den före detta avdelningen Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM).

Samlingarna från DAUM

Samlingarna från DAUM beskriver dialekter, folkminnen, folkmusik och jojk, ortnamn och personnamn inom i första hand Västerbottens och Norrbottens län. De omfattar svensk, samisk, meänkielisk och finsk kultur och består av skriftligt material, foton och inspelningar. Till samlingarna hör också ett omfattande referensbibliotek.

DAUM:s skriftliga samlingar och bibliotek förvaras sedan januari 2015 i Stadsarkivets lokaler i Umestan i Umeå. Inspelningarna har flyttats till arkivet i Uppsala, där de digitaliseras inför en framtida nätpublicering. Tack vare ett samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum kommer DAUM:s material och böcker snart att kunna studeras i deras lokaler på Gammlia.

Årligt evenemang

Släktforskardagarna arrangeras varje år någonstans i Sverige med Sveriges Släktforskarförbund som den sammanhållande organisationen. Det är ett stort arrangemang som lockar ungefär 5 000 historieintresserade besökare från hela Norden och från USA.

Länkar

Släktforskardagarna 2016länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om arkiv och samlingar på institutet

Uppdaterad 24 augusti 2016