• Huvudmeny

28 april 2016

Prisutdelning avslutade Språkrådsdagen

Torsdagens Språkrådsdag avslutades med högtidlig prisutdelning. Sundsvalls kommun fick Klarspråkskristallen för sin nya e-tjänst och Susanne Sznajderman-Rytz fick minoritetsspråkspriset för sitt arbete med att synliggöra jiddisch.

Språk som möts

På torsdagen samlades ett hundratal deltagare till den årliga språkkonferensen Språkrådsdagen i Stockholm. Temat för dagen var Språk som möts och på programmet stod flera föredrag om ämnen som tvåspråkighet och flerspråkighet.

Språkrådsdagen avslutades med att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke delade ut språkpriserna Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkpriset.

Minoritetsspråkpris för arbete med jiddisch

Susanne Sznajderman-Rytz som inte kunde närvara vid prisutdelningen men skickade en videohälsning.

Minoritetsspråkspriset gick i år till Susanne Sznajderman-Rytz som prisas för sitt arbete med att stärka och synliggöra jiddisch. I motiveringen skriver juryn att Susanne Sznajderman-Rytz har ”skapat en plattform för ett minoritetsspråk som gav ett utslocknande intryck på ytan, men som visade sig brinna och skapa glöd hos dem som ägde kulturarvet och språket”.

Klarspråkskristall för kristallklar e-tjänst

Bild på pristagarna med blommor och diplom

Sundsvalls kommun fick årets klarspråkskristall. På bilden Anna-Karin Åström och John Paulsson med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Årets Klarspråkskristall delades ut till Sundsvalls kommun som belönas för sitt arbete med e-tjänsten Skolskjuts som enligt juryns motivering ”har användarna i fokus, använder ett klart språk och ger tydliga instruktioner”.

Erik Wellander pris för forskning om myndighetsspråk

Klarspråk stod även i fokus när Stiftelsen Erik Wellanders fond vid samma tillfälle delade ut Erik Wellanders pris för framstående forskning inom språkvårdens område. Det gick i år till Andreas Nord från Göteborgs universitet för hans nydanande forskning om svenskt myndighetsspråk och myndighetskommunikation.

Uppdaterad 02 maj 2016