• Huvudmeny

21 januari 2016

Elsa och William i topp 2015

Liksom 2014 är Elsa i topp bland flicknamnen medan William återtar tätplatsen bland pojkarna från Lucas.

Statistiska centralbyrån (SCB) publicerade på torsdagen statistik för det föregående årets populäraste förnamn. Elsa är fortfarande populärast bland flicknamnen och bland pojknamnen är William högst upp.

Liam petar ner Oscar till fjärde plats. Pojknamnen är stabila med endast Axel som ny bland de tio första.

Saga årets klättrare

Elsa, Alice och Maja är flickornas tättrio liksom förra året men årets klättrare är Saga på plats 4 från plats 21. Ella kommer in på plats 5 och Wilma kommer tillbaka bland topp tio.

Nya på topp-hundra-listorna är för pojkarnas del Kian, Algot, Ture, Folke och Levi. Bland flickorna har Lo, Hedvig, Bianca, Julie och Mariam letat sig in. Kian når plats 88 och Lo plats 83.

”Algot, Folke, Ture och även Levi är namn som var populära för några generationer sedan i Sverige och som nu har återkommit. Kian där däremot ett nytt namn. Det finns på både persiska och iriska (då stavat Cian). Kanske har Youtube-stjärnan Kian Lawley inspirerat till namnbruket” säger Katharina Leibring som är namnforskare på Namnarkivet i Uppsala.

Bland de nya flicknamnen har Hedvig funnits på topp-hundra tidigare, medan de andra namnen klättrat uppåt de senaste åren. Lo används ju också som pojknamn och är tillsammans med Charlie bland de vanligaste könsöverskridande namnen på dagens småbarn.

"Inte någon större variation"

Det har inte varit någon större variation bland de mest populära namnen under 2000-talet, berättar Katharina Leibring som har följt statistiken. Bara 20 pojknamn respektive 23 flicknamn har någon gång varit bland de tio vanligaste.

”Det kanske inte är så underligt eftersom många föräldrar är i samma ålder, har liknande referensramar och därigenom fäster sig vid samma namn”.

Katharina Leibring konstaterar också att olika former av samma namn är populära samtidigt, som William och Liam, Sam och Samuel, Alice och Alicia, Ella och Ellie, Emma och Emmy. Även olika stavningsvarianter av de populära namnen används flitigt, kanske för att markera barnet som individ.

Läs mer

SCB: Nyfödda efter tilltalsnamn namngivningsåret 2015, topp 10länk till annan webbplats

Uppdaterad 25 januari 2016