• Huvudmeny

18 november 2015

Lär dig svenska med hjälp av bilder

Många flyktingar som kommer till Sverige just nu behöver kunna använda eller lära sig svenska. Vår lexikonserie Lexin har bildlexikon som kan fungera både för självstudier och som kommunikationshjälpmedel.

lexin

I bildlexikonet på webben kombineras bild, ljud och text för att underlätta inlärningen av svenska ord. Lexikonet fungerar både för självstudier och som kommunikationshjälpmedel för personer som inte kan läsa eller skriva.

Går att använda i mobilen

Lexin är gratis och går att använda i mobilen (för Iphone krävs att man laddar ner appen Puffin). Orden finns översatta till bland annat arabiska, persiska, dari och nord- och sydkurdiska, och det finns många ämnesområden att välja bland, som sjukvård, livsmedel och familj.

Man kan få orden upplästa antingen på svenska eller på det andra språket. Det går även att skriva ut bildsidor för den som inte har tillgång till mobil. Lexin har även ”Animationsteman” med videofilmer som illustrerar över 700 verb och ”Dialogteman” med videofilmer av vardagliga samtalssituationer.

Här hittar du bildlexikonet

Lexin: Bilder och filmerlänk till annan webbplats

Uppdaterad 24 november 2015