• Huvudmeny

16 oktober 2015

Se filmen från klarspråksseminariet

Nu kan du se seminariet Klarspråk – i går, i dag, i morgon på webben.

Catharina Nyström Höög

Catharina Nyström Höög

I tisdags, den 13 oktober, firades den internationella klarspråksdagen (international plain language day) på olika platser över hela världen. Språkrådet uppmärksammade dagen med ett halvdagsseminarium på temat Klarspråk – i går, i dag, i morgon.

På seminariet gav Barbro Ehrenberg-Sundin och Maria Sundin några glimtar ur det svenska klarspråksarbetets långa historia, med utgångspunkt i den nyutkomna boken Krångelspråk blir klarspråk.

Seminariedeltagarna fick även ta del av sju goda exempel på klarspråksarbete. Västra Götalandsregionen, Enköpings kommun, Södertörns tingsrätt, Helsingborgs stad, Skatteverket, Statistiska centralbyrån och Försäkringskassan berättade om olika sätt att arbeta med att göra information tydligare och mer begriplig.

Språkrådets forskningsledare Catharina Nyström Höög avslutade seminariet med att blicka in i kristallkulan för att se framtida utmaningar för klarspråksarbetet.

Seminariet arrangerades av Språkrådet i samarbete med Uppsala universitets uppdragsutbildning. Filmen från seminariet finns nu på Uppsala universitets webbplats. En textad version av filmen kommer att läggas upp vid ett senare tillfälle.

Se filmen från seminariet:

Uppsala universitet: Klarspråk – i går, i dag, i morgonlänk till annan webbplats

Klarspråksdagen i media:

Dagens Nyheter: Året då vi började säga du
länk till annan webbplats
Upsala Nya Tidning: Orden som är bannlystalänk till annan webbplats

Uppdaterad 19 oktober 2015