• Huvudmeny

24 augusti 2015

Vanligt med namn på robotgräsklipparen

Har du en robotgräsklippare? Har den ett namn? I så fall är du inte ensam. Institutets Katharina Leibring deltog på måndagen i radioprogrammet Morgon i P4 Jönköping för att prata om varför vi namnger våra föremål.

robotgräsklippare

Myran, Bertha och Yngve är några exempel som Namnarkivet i Uppsala fick in när de efterlyste namn på robotgräsklippare på Twitter och Facebook.

”Vi fick stort gensvar och många exempel. Bland annat Robert och Bobby som associerar till ordet robot. Myran för att gräsklipparen är flitig som en myra och Bertha efter Big Bertha, för att den är stor och klumpig”, säger namnforskaren Katharina Leibring.

"Vill gärna uttrycka humor"

Många av namnen hon stött på är humoristiska, som robotgräsklipparen Yngve vars blad är lika vassa som Yngwie Malmsteen, eller Skalman eftersom gräsklipparen liknar en sköldpadda när den åker runt i trädgården.

”Vi vill gärna uttrycka just humor eller känslor när vi namnger något och det kan man tydligt se med robotgräsklipparna.”

Katharina Leibring säger också att det ofta är rörliga föremål som vi ger namn, till exempel bilar och båtar. Det är också vanligt att barn har namn på sina cyklar.

”Vi människor tycker om att namnge, inte bara barn, djur och platser, utan också föremål. När vi personifierar tingen får vi en speciell relation till dem.”

Lyssna på inslaget

Sveriges radio: Morgon i P4 Jönköpinglänk till annan webbplats
(Programmet sändes 24 augusti)

Sociala medier

Namnfrågor på Twitterlänk till annan webbplats
Namn på Facebooklänk till annan webbplats

Läs mer

Övriga namn

Uppdaterad 24 augusti 2015