• Huvudmeny

16 april 2015

Pumla och butta i nya SAOL

Bokomslag.

Pumla, exter och butta. Det är några av de dialektord som går att hitta i den nya upplagan av Svenska Akademiens ordlista, SAOL.

I den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista är de dialektala orden uppdaterade. Runt hundra ord har tagits bort och en handfull nya har tillkommit. Lena Wenner, dialektforskare vid Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg, har varit med och sållat bland orden.

Pumla är ett exempel på ett nytt dialektord i SAOL. Det används i stora delar av Norrland och betyder oftast julgranskula. Men ordet kan även ha andra betydelser, som en rund liten boll”, säger hon.

Med hjälp av olika enkäter har Lena Wenner undersökt de 450 dialektord som sedan tidigare ingått i SAOL och sorterat bort en hel del.

”Vi har tagit bort ord som inte längre anses vara dialektala eller som inte används aktivt idag. Till exempel så fanns det en grupp ord som rörde lantbruk som inte en enda person i enkätundersökningen kände till”, berättar hon.

Nya dialektord

Lena Wenner har även låtit folk testa 40 nya dialektord, varav en handfull platsade i ordlistan i slutändan.

”Orden får inte vara för lokala utan ska förekomma i ett större område utan att för den sakens skull bli standardsvenska, det är inte en lätt avvägning.”

Förutom pumla är butta, en synonym till att knuffa, ett av orden som passerade nålsögat. Ordet exter likså.

Exter var något jag hörde för första gången när jag flyttade till Göteborg och det betyder ungefär hyss eller dumheter”, säger Lena Wenner.

Mer användarvänlig

I den nya upplagan av SAOL har antalet uppslagsord utökats från 123 000 till 126 000. Drygt 9 000 ord har utgått och runt 13 000 har tillkommit.

”SAOL har en oerhört hög status och trovärdighet och används både av myndigheter, skolor och privatpersoner”, säger Susanna Karlsson, språkvårdare på Språkrådet.

Hon berättar att den nya upplagan innehåller mer information och är mer användarvänlig. En annan nyhet är att även sammansatta ord har fått böjningsuppgifter.

”Du måste inte vara välbekant med ordlistor för att förstå hur du hittar information. Om du till exempel slår upp ett sammansatt ord som elevhem, så hittar du böjningsinformationen utan att behöva bläddra vidare till ordet hem. Det är mycket enklare för användaren.”

Läs mer

Bulletinen Klarspråk: En mer inkluderande ordlistaPDF (pdf, 3.5 MB)

Uppdaterad 20 april 2015