• Huvudmeny

28 maj 2014

Nytt nummer av Klarspråk

Det senaste numret av bulletinen Klarspråk handlar om att mäta effekterna av klarspråksarbete.

I dag skickas den elektroniska versionen av Klarspråk ut till prenumeranterna. Du som prenumererar på papperstidningen får vänta lite längre på ditt exemplar.

Detta årets andra nummer handlar om att mäta effekt, eftersom temat för Klarspråkskristallen i år var just ”visad effekt av klarspråksarbete”. Kristallvinnande Jordbruksverket beskriver i en artikel hur myndigheten anpassat Klarspråkstestet för att kunna undersöka om texter förbättrats efter skrivutbildningar.

Hur gör man när man mäter effekt? Mät rätt, mät jämförbart, mät före och efter, skriver Johan Kling och Karin Hansson från Statistiska centralbyrån, SCB.

Per Virdesten har varit ordförande i juryn för Klarspråkskristallen under flera år. Han ger en inblick i arbetet med att utse en vinnare.

I Norge har man nyligen utvärderat det riksomfattande klarspråksprojektet ”Klart språk i staten”. Nu planeras ett motsvarande kommunprojekt.

Den nya omarbetade upplagan av handboken ”Att skriva bättre i jobbet” presenteras.

Språkfrågan handlar om de skilda betydelserna hos orden nästan och knappt.

På bulletinens sista sida finns bland annat information om vår nya webbplats.

Läs det nya numret av Klarspråk. På webbsidan finns även länkar till tidigare nummer och information om hur man prenumererar.  


Uppdaterad 28 maj 2014