• Huvudmeny

27 januari 2014

Ny blogg ger tänkvärda ordspråk

Författaren Johan Althoff har startat en avskalad blogg där han varje dag tar upp ett nytt kort ordspråk, talesätt eller folkligt uttryck.

Bloggen, som fått namnet ”Språkets bakvägar”, startades i början av januari i år och har hittills behandlat teman som ”kung och överhet”, ”pengar och rikedom” samt ”konster, knep och färdigheter”. Denna vecka är temat ”makt, rätt och historiens gång”. De ordspråk, talesätt och uttryck som behandlas, ett för varje dag i syfte att vara en lagom dos för läsaren, är myntade ända från medeltiden och framåt. Varje vecka byts temat för uttrycken ut.

Johan Althoff själv beskriver fenomenet ordspråk som ”en ordkonst på hög konstnärlig nivå, präglad av uttryckskraft, infallsrikedom, humor och poesi”, och han hoppas på att läsaren ska kunna hitta nya överraskande vägar för tanken och se vår egen tid genom dem.

Althoff skriver böcker i olika genrer för både barn och vuxna. Flera av dem handlar om språket och vad man kan göra med det och hur det hänger ihop med vårt tänkande. Han har även skrivit flera teaterpjäser och är också en flitigt anlitad språkföreläsare.

Gå till Althoffs blogglänk till annan webbplats

Uppdaterad 20 april 2014