• Huvudmeny

10 januari 2014

Föreläsningar på arkivcentrum i Uppsala

Den första av årets sju föreläsningar, den 29 januari, handlar om häxbrygder och sköldpaddssoppa. Instituet ansvarar för två av höstens föreläsningar, om vardagsbestyr och herdaminnen.

Alla föreläsningarna är på onsdagar klockan 18.30 i föreläsningssalen på plan 3, Arkivcentrum i Uppsala.

Adress: Von Kraemers allé 19 (karta)

Program

Programmet för hela året finns att ladda ned som pdf längst ned på sidan. Här presenterar vi föreläsningarna som Institutet för språk och folkminnen har hand om:

Vardagsbestyr och folkligt liv

Observationer av elever vid Fackskolan för huslig ekonomi 1895–1916

Tid: Onsdagen den 24 september klockan 18.30

Föreläsare: Christina Fjellström, professor i hushållsvetenskap, särskilt måltidsforskning vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet.

Om föredraget: Professorn i slaviska språk J.A. Lundell var en av initiativtagarna till Fackskolan för huslig ekonomi (nuvarande institutionen för kostvetenskap) som grundades 1895. Samtidigt påbörjade Lundell ett mer personligt ”etnologiskt” projekt genom att utforska ”folkets” seder och bruk, vilket utfördes av de kvinnliga eleverna vid Fackskolan. Deras återgivna besök och nedtecknade observationer i hushållen i sina respektive hembygder kommer att illustreras och diskuteras i föredraget.

Konsten att skriva herdaminnen. Uppsala stift under medeltiden.

Tid: Onsdagen den 26 november klockan 18.30

Föreläsare: Britt Hedberg, fil. lic. i historia och mångårig tjänsteman i Riksarkivet och Landsarkivet i Uppsala. Hon är också före detta stadsarkivarie i Stockholm.

Om föredraget: Biografiska uppgifter om prästers liv och gärning utges i så kallade herdaminnen. Kan ett herdaminne från Uppsala stift under medeltiden fånga intresset i dag, och hur kan det användas? Originalbrev, krönikor och andra källor berättar om samhälle, kultur och maktförhållanden.

Uppdaterad 20 april 2014