• Huvudmeny

30 december 2013

Sakte-tv och lårhul två av årets nyord i Norge och Danmark

Det är inte bara Språkrådet i Sverige som publicerar en nyordslista. Norska Språkrådet och Dansk Sprognævn har nyligen presenterat några språkliga nytillskott.

Viss överlappning finns mellan de svenska och danska nyordslistorna för 2013. Twerka dyker upp både i svenskan och danskan, liksom selfie. Den norska nyordslistan är dock lite mer landsspecifik – där finns visserligen räckviddsångest, som fanns med på den svenska listan redan 2012, men flera av de andra orden verkar i hög grad kopplade till händelser och samtalsämnen i Norge.

Ett sådant exempel är blå-blå, som syftar på landets nya regering, och det ord som utsetts till årets nyord: sakte-tv (’långsam tv’). Det handlar om tv-program som ”Nasjonal vedkveld”, ”Nasjonal strikkekveld”, VM i schack, ”Bergensbanen minutt for minutt” och ”Hurtigruten minutt for minutt”, dvs. program där handlingen tar god tid på sig. Enligt norska Språkrådet kan sakte-tv ses som en motreaktion på vardagslivets stress.

Några av de danska nyorden är lårhul, det hål som eventuellt uppstår mellan låren när man står med benen tätt ihop och som sägs användas av ungdomar för att kontrollera om man är tillräckligt smal. Ett annat nyord är øvdagekultur: fenomenet att stanna hemma och ta en betald sjukdag när man inte känner för att gå till jobbet.

Gå till Språkrådet.nolänk till annan webbplats för att läsa mer om de norska nyorden och till Dansk Sprognævnlänk till annan webbplats för att se de danska. 


Uppdaterad 05 februari 2014