• Huvudmeny

30 december 2013

Partikelverb och cyberattack några av nyheterna i nästa SAOL

En ny upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, är snart klar för tryckning. Den kommer att ges ut under 2015.

I en artikel i Dagens Nyheter berättar huvudredaktören Sven-Göran Malmgren om några av nyheterna i SAOL 14. ”I den nya upplagan kommer det att finnas partikelverb som ge efter, slå ifrån sig och lägga ner. Den kommer också att innehålla böjningar på alla ord, så att det exempelvis framgår att gabardinkostym har pluralformen -er. Betydligt fler ordförklaringar är en annan sak”, säger han.

Ungefär 7 000 ord från gamla upplagan har strukits, och runt 10 000 tillkommer. Bland de ord som kommer in är cyberattack, cybersex och datamoln. Den nya upplagan kommer dessutom att innehålla böjningar för samtliga ord.

Biträdande redaktören Sture Berg kommenterar den kritik om godtycklighet som ibland framförs, exempelvis att det finns en hel del sammansättningar av typen sommarkläder, fast vårkläder eller höstkläder inte finns: ”Ett problem med svenskan är att antalet sammansättningar är oändligt, vilket samtidigt ger fantastiska möjligheter. Detta evangelium måste ständigt predikas att man får lov att använda ord som inte finns i ordlistan. Många verkar tro att det inte är tillåtet, men ordlistan är en representativ samling av ord.”

Läs hela artikelnlänk till annan webbplats i Dagens Nyheter.


Uppdaterad 05 februari 2014