• Huvudmeny

19 december 2013

Om nordiskt samarbete i senaste numret av Klarspråk

Årets sista nummer av bulletinen Klarspråk handlar om hur man arbetar med klarspråk i våra nordiska grannländer.

I dag skickades den elektroniska versionen av Klarspråk ut till prenumeranterna. Du som prenumererar på papperstidningen får ditt exemplar i brevlådan efter helgerna.

Temat för årets fjärde nummer är klarspråksarbete i Norden. Representanter för Språkrådets motsvarigheter i Norge, Danmark, Finland och Island berättar hur de arbetar med klarspråk. Dessutom får vi en inblick i språksituationen på Grönland.

I Finland arbetar man med att ta fram ett handlingsprogram för myndighetsspråket. Sten Palmgren, som är lagstiftningsråd vid det finska Justitieministeriet skriver en krönika om lagspråk och myndighetsspråk. Att lagspråket är abstrakt betyder inte att myndighetsspråket också måste vara det, skriver han.

Från Norge kommer ett tips om en mötesform där deltagarna själva bestämmer vilka frågor som ska diskuteras. Norska Språkrådet anordnade nyligen ett sådant ”myldremøte” för handläggare som arbetar med klarspråk. Vi planerar ett liknande seminarium här i Sverige.

På sista sidan påminner vi om att det nu är dags att nominera kandidater till Klarspråkskristallen 2014. Temat är visad effekt av klarspråksarbete. Sista nomineringsdag är den 3 februari.

Läs det nya numret av Klarspråk. På sidan finns också information om hur man prenumererar och länkar till tidigare nummer.  


Uppdaterad 27 februari 2014