• Huvudmeny

Språken i Sverige

I Sverige talas kanske 200 olika språk. Det finns dessutom fem nationella minoritetsspråk. På de här sidorna läser du mer om minoritetsspråk och nationella minoritetsspråk.

I Sverige talas till exempel turkiska, engelska, sydsamiska, wolof och svenskt teckenspråk. De största språken efter svenska är finska, bosniska-kroatiska-serbiska, arabiska, kurdiska, spanska och persiska. Sverige har dessutom fem nationella minoritetsspråk: finska, samiska, meänkieli, romska och jiddisch. De språken talas av sverigefinnar, samer, tornedalingar, romer respektive judar.

Ett nationellt minoritetsspråk är ett språk som talats i åtminstone hundra år i Sverige. Barn och vuxna som tillhör en nationell minoritet har rätt att lära sig sitt minoritetsspråk. Och de som kan språket har rätt att använda det, till exempel på dagis eller när man ringer Försäkringskassan. 

Läs mer på sidorna För dig i skolan

Under rubriken Många modersmål kan du läsa mer om alla språk som talas i Sverige. Du kan också läsa mer om språken svenska, finska, samiska, meänkieli, romska, jiddisch och svenskt teckenspråk. Det är de språk vi arbetar med på avdelningen Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen. Under ämnet minoritetsspråk på vår vanliga webbplats kan du läsa ännu mer om de olika språken.

Uppdaterad 16 maj 2014
penna

Roliga länkar


Nyordstestlänk till annan webbplats på utbildning.se

Svd.se: Quiz om tonårsslanglänk till annan webbplats

Sr.se: Alfabetet i P3länk till annan webbplats

Expressen.se: Dialektquizlänk till annan webbplats

Norden i skolan,länk till annan webbplats en undervisningsplattform om de nordiska språken

Runskolanlänk till annan webbplats på Riksantikvarieämbetets webbplats.

Nordisk miniordbok för ungalänk till annan webbplats

Svenska språketlänk till annan webbplats på UR