Recepthjälpen - mått och ugnstemperaturer

Många av kokbokens recept innehåller mått och ugnstemperaturer som inte är självklara för oss idag. Här får du hjälp att översätta gamla mått, vikter och ugnstemperaturer.

Foto: Telefunken/Tekniska museet (CC BY)

Viktualievikter

Viktualievikter för handel och köpenskap i dagliga livet. Fastställda 1739:

  • Lispund/pund 8,5 kg = 20 skålpund/mark
  • 1 skålpund = 32 lod = 100 ort = 425,1 gram
  • Lod = 13,3 gram
  • Mark = skålpund

Bilden föreställer en insatsvikt av mässing. Den sammanlagda vikten är 4 skålpund och de åtta delarna väger 2 skålpund, 1 skålpund, 16 lod, 8 lod, 4 lod, 2 lod, 1 lod och 1/2 lod.

Foto: Skansen (CC BY-SA)

Volymmått

  • 1 skäppa = 6 kappar = 27,49 liter
  • 1 kappe = 1 3/4 kanna = 4,58 liter
  • 1 kanna = 2 stop = 2,62 liter
  • 1 tunna = 15 kannor = 39,26 liter
  • 1 stop = 4 kvarter = 1,31 liter
  • 1 kvarter = 4 jungfrur = 0,33 liter
  • 1 jungfru = 0,082 liter

Hushållsmått i äldre recept:

  • 1 tekopp (tkp) = ca 2,5 dl
  • 1 kaffekopp (kkp) = ca 1,5 dl

Bilden föreställer en måttsats från mitten av 1800-talet. Den minsta är jungfru, sedan kommer kvarter, stop och kanna.

Foto: Bohusläns museum (CC BY-NC-ND)

Stycketal

  • 1 val = 20 kast = 80 st
  • 1 kast = 4 st
  • 1 tolft = 12 st
  • 1 skock = 60 st

Stycketal i hushållet:

  • 1 tjog = 20 st
  • 1 dussin = 12 st
  • 1 gross = 12 dussin = 144 st

Ägglådan på bilden innehåller fack i papp i fyra lager för totalt 100 ägg. På locket står det: "WARSAMT INNEHÅLLER 5 TJOG ÄGG".

Ugnstemperaturer

De äldre recepten är skrivna under järnspisarnas tid. Järnspisen slog igenom på 1860-talet, när fotogenlamporna började användas som ljuskälla. Då behövdes inte längre den öppna eldstaden för belysning. Ugnstemperaturerna är angivna enligt skalan nedan, som är översatt till något mer precisa gradtal.

  • Mycket stark ugnsvärme 275 Cᵒ
  • Stark ugnsvärme 250 Cᵒ
  • Medelstark ugnsvärme 175- 225 Cᵒ
  • Svag ugnsvärme 125-150 Cᵒ
  • Mycket svag ugnsvärme 100 Cᵒ

Tips för den som saknar ugnstermometer

Man pröfvar en bakugn på följande sätt: Man inkastar härför en papperslapp om densamma brinner är ugnen för varm, men om bara lappen blir ljusbrun är ugnen lagom till brödgräddning.

Äfvenså går det an att pröfva med en hand mjöl. Bir mjölet ljusbrunt är ugnen lagom; men blir mjölet svartbrändt går det icke an att insätta något bröd till gräddning emedan den är för varm

Ur handskriven ”Kok och hushållsbok för tarflig matlagning första delen. Tillhörig Sigrid Jakobsson (Uppsala, 16196)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 07 december 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se