Rårakor eller potatispannkaka från Vagnhärad

Ingredienser
½ liter rå potatis
1 liter mjölk
1 ägg (om man har)
3 kvarter hvetemjöl
Salt

Potatisen skalas och rifves, en del af mjölken blandas därmed och mjölet nedvispas jämte ägget, därefter ihälles den öfriga mjölken och smeten saltas. Af denna smet gräddas tunna pannkakor på lagg som smörjas med en skifva af en isterrulle*.

Recept från: Ida Jansson, Fredriksdal, Vagnhärad, Södermanland
Upptecknat: 1908 av Anna Zimmerman (Uppsala, 29403:16)

*Kommentar: När man slaktade grisen tog man istret som sitter efter ryggen och bukhinnan, bredde ut det på en jämn yta och saltade det. Sedan rullade man ihop det istret till sk isterrullar, som ofta var omkr 2 dm lång och 1 dm i diameter. De förvarades i en bod och togs fram när man behövde flott. I nyare tid har istret skirats till istersmör.)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se