Raggmunkar från Gärdhem

För 6 personer

Ingredienser
2 lit rå potatis
2½-3 kkp vetemjöl
1½ tsk salt
1 ägg

Till stekning: flottyr el fläskflott

Beredning
Potatisen tvättas, skalas och rives. Ägget vispas sönder och blandas i den råa potatisen tillsammans med mjöl och salt. Är potatisen färsk, bildas alltid vatten när man river den, detta få man då slå bort till en del eller också taga i mera mjöl. Flottyren brynes väl i en stekpanna och däri lägger man klickar av smeten som plattas ut med en träsked till 1 cm tjocka kakor vilka stekas på båda sidor vackert ljusbruna. Bör ätas genast som de komma ur pannan och serveras vanligen tillsammans med stekt fläsk. Raggmunkar med lingonsylt användes också mycket.

Recept från: Hos lantbrukare Conrad Olsson, Gärdhem, Västergötland
Upptecknat: 1915 av Gertrud Sylvén (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se