Raggmunk från Vimmerby

För 3 personer

Ingredienser
1 stop råriven potatis
1 stop mjölk
½ skålpund mjöl (drygt)
1 eller 2 ägg

Beredning
Potatisen skalas och rives rå. Får sedan stå och det översta lagret tas bort, stärkelsen stannar på botten. På hösten när potatisen är stärkelserikare tar man mycket mindre mjöl, på vårarna mer. Mjölet röres ner och äggen. En pannkakslagg smörjes med smör och litet av smeten lägges i. Raggmunken ska släppa pannan och bli hård, då är det lagom med mjöl.

Recept från: "Mor Kristina" i Storebro, Vimmerby, Småland
Upptecknat: 1911 av Lisa Haglund (Uppsala, 29403:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se