Ragger från Tveta

För 4 personer

Ingredienser
3 lit potatis
2 dcl mjölk
3 händer hvetemjöl
Salt
2 hg fläsk

Beredning
Potatisen skalas och rifves och får stå en stund. ”Vattnet” = luten som bildas hälles af. Mjölet och mjölken tillsättes och arbetas väl tillsammans, salt tillsättes efter smak. Fläsket skrapas med en knif och skäres i skifvor. Man steker en skifva fläsk i sänder på stekpannan, fläskbiten tages af pannan, men flottet låter man vara kvar, hvarefter man påhäller litet af smeten, som till en tunn pannkaka.

Raggerna gräddas på båda sidor. Serveras tillsammans med fläsket.

Recept från: Hos rättaren Kals Johansson, Tveta, Småland
Upptecknat: 1906 av Ida Bolot-Christmas (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se