Potatissoppa med klimp från Södertälje

Ingredienser
6 hg fläsk
8 små morötter
½ lit potatis
1 palsternacka
2 lit vatten

Klimp:
1 ägg
½ kkp vatten
1 kkp mjöl
1 knifsudd salt

Beredning
Fläsket hettas och påsättes i kallt vatten. När det kokar skummas det och får därefter sakta koka 1 tim. Potatisen och rötterna, väl tvättade och skrapade, samt något sönderskurna, ilägges, och soppan får ytterligare koka ¾ tim. Då soppan är inemot kokt ilägges klimpen.

Klimpen bereds sålunda:
Ägget vispas och mjölet iröres så att det blir en stadig deg. Då tillsättes vattnet och saltet. Af smeten tages med en sked klimpar af en valnöts storlek, och läggas i soppan att koka omkring 10 minuter. Fläsket skäres i bitar och serveras i soppan.

Recept från: Jernarbetarehustru Anna Mathilda Hult (mannen arbetare vid Baltic Separator), Södertälje, Södermanland
Upptecknat: 1905 av Clara Svensson (Uppsala, 29403:16)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se