Potatissoppa med klimp från Gökhem

Ingredienser
½ kg saltadt fläsk
2 lit vatten
3 små morötter
3 dito palsternackor
1 tsk anis
1 lit skalad rå potatis
1½ lit mjölk

Klimp:
2 ägg
1 liten kkp grädde
1 msk socker
3 msk hvetemjöl

Beredning
Fläsket ilägges i grytan i kallt vaten. Då det är halfkokt, tilllsättes anisen, jämte de i tunna skifvor skurna morötterna och palsternackorna. Då fläsket känns färdigkokt, upptages det, hvarefter de skalade potatisarna, skurna i bitar, ilägges i spadet att koka mjuka, hvarefter mjölken tillsättes och soppan får ett uppkok före den serveras.

Beredning av klimp: Äggen uppvispas tillika med sockret, grädden och mjölet. Smeten lägges med en sked i den kokande soppan. Klimparne får koka några minuter, så att de kännas genomkokta. Genom att skära itu klimpen, märker man bäst om den är genomkokt. Serveras liksom potatisbitarna i soppan.

Recept från: Tillagad som söndagsmiddag av Gustafva Larsson, Bergsgården, Gökhem, Västergötland
Upptecknat: 1900 av Anna Sylvén (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se