Potatissoppa från Bankeryd

För 5 personer

Ingredienser
2 hg fläsk
2 lit potatis
5 små morötter
5 palsternackor
½ liten kkp hvetemjöl
5 lit vatten

Beredning
3 lit vatten hälles i grytan och fläsket ilägges, som får koka i timma. Sedan iläggas de förut tvättade och skalade potatisarna samt de väl sköljda, skrapade och i strimlor skurna rotsakerna, som får koka ½ timma. Fläsket upptages och soppan spädes med 2 lit vatten. En afredning af mjöl och vatten iröres. Soppan afsmakas med salt.

I finare fall kan man istället för vatten använda mjölk till afredningen.

Recept från: Torparhustru Nina Svensson, Troken, Bankeryd, Småland
Upptecknat: 1901 av Judit Bergström (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se