Potatispannkaka från Degerfors

För 8 personer

Ingredienser
1½ kg riven potatis
1,4 kg vete- el kornmjöl
1 msk salt
1 lit mjölk
2 hg salt fläsk
1 msk flottyr
1 hg smör

Beredning
Potatisen sköljes, råskalas och rives. Det mesta av saften som bildas vid revningen bortslås. Mjölet och saltet röres i, varefter blandningen får stå och svälla. Fläsket skäres i stora tärningar. En långpanna smörjes med flottyren, smeten hälles i och fläsktärningarna sättas till, hälften ner i smeten. Pannkakan gräddas i ugn omkring 1 tim och serveras med skirt smör.

Recept från: Hedda Hultman, Vindeln, Degerfors, Västerbotten
Upptecknat: 1908 av Selma Rothén (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se