Potatispalt från Westerhiske, Umeå

För 8 personer

Ingredienser
3 lit potatis
1 kvarter skummjölk
3½ skålpund
Kornmjöl
Salt
Vattten

Beredning
Potatisen sköljes, skrapas samt rifves. Får sedan ståt öfver natten, hvarefter allt det tunna bortsilas. Därefter tillsättes mjölken och mjölet iröres väl, så att inga klimpar finnas. När degen blifvit smidig, formas däraf runda eller aflånga bullar (i storlek som en apelsin) och dessa nedläggas i kokande och saltadt vatten, och får koka omkring ½ timme, då de anses färdiga. Serveras varma med skirdt smör.

Recept från: Hustru Johanna Westman, Westerhiske by, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1901 av Signe Bäckman (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se