Potatispalt från Umeå

Ingredienser
3 lit rå potatis
9 kkp kornmjöl
½ lit mjölk
Vatten
Salt

Beredning
Potatisen sköljes mycket väl (skalas ej), rifves samt uppblandas med mjölken, hvarefter inarbetas 8 kkp mjöl till en fast deg. Denna utbakas i resten af mjölet till runda kakor ca 2 cm tjocka och 1 dm i genomskärning, hvilka nedläggas i salt kokande vatten och få ligga ½ timme.

Ätes med kallt smör (eller stekt fläsk) till middag och uppstekt till frukost och aftonvard.

Recept från: Hos bonden Zakris Ersson, Tafvelsjö, Umeå, Västerbotten
Upptecknat: 1898 av Ellen Hellström (Uppsala, 29403:19)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se