Potatisklimp med flottsås från Furingstad

För 3 personer

Ingredienser
2 lit potatis
Rågmjöl
Salt

Till flottsåsen:
Fläsk
Hvetemjöl
Vatten

Beredning
Potatisen sköljes, skalas och rifes. I den rifna potatisen nedröres så mycket rågmjöl, att det blir en ganska hård smet. Salt tillsättes efter smak. Sedan formas med sked små klimpar, hvilka får koka ungefär ½ tim i saltadt vatten. De ätas med flottsås eller lingon och grädde.

Till flottsåsen skäres fläsket i tärningar, som brynes. Litet mjöl iröres och vatten påspädes, tills såsen är lagom tjock.

Recept från: Knekthustrun Augusta Prins, Grönhögs grenadiertorp, Furingstad, Östergötland
Upptecknat: 1903 av Elisabet Hansson (Uppsala, 29403:24)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se