Grofva kroppkakor från Runsten

Ingredienser
3 lit rå potatis
10 st kokta potatis
3 hg fläsk (rått)
½ hg kött (rått)
1 medelstor lök
Hvetemjöl
Kornmjöl
Salt
Vatten

Beredning
Potatisen rifves. Vattnet kramas väl ur den råa potatisen. Potatisen blandas med mjölet (hälften korn och hälften hvete) och arbetas med så mycket mjöl, att det blir smidigt.

Fläsket och köttet skäres i tärningar och blandas med den i smör el flottyr frästa löken.

Af degen formas runda bullar, i hvarje bulle lägges 1 tsk af köttet och fläsket. Kokas 1 tim i saltadt vatten. Serveras med smält smör.

 Recept från: Fru Hilda Andersson, norra Bärk, Runsten, Öland
Upptecknat: 1915 av Ruth Jansson (Uppsala, 29403:23)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se