Potatispannkaka från Tived

Beredning
Råskalad kokt potatis pressas sönder och kryddas med socker och salt. Därefter formas en omkring 3 cm tjock pannkaka, som lägges i smord stekpanna, brynes och vändes, vilket går bäst genom att stjälpa den på ett lock och lägga den tillbaka i pannan. Stekningen försiggår ovanpå spisen.

Denna pannkaka är oumbärlig i Tivedsbondens ”matsäckaslunga” när han är ute på färdevägar och ätes då kall med smörgås eller stekt kallt fläsk.

Recept från: Hustru Emma Karlsson, Tived, Hammar, Närke
Upptecknat: Av Anna Beckman (Uppsala, 29403:13)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se