Potatislimpa från Lillkyrka

Ingredienser
Mjöl
Vatten
Potatis
Jäst

Beredning
Dessa limpor blifva bäst om de göras iordning på kvällen och gräddas morgonen därpå. Man gör en deg af mjöl och vatten, sedan tillsättas lika mycket kokt, kall och rifven potatis, som mjölet, i degen. Allt arbetas väl och så mycket vatten tillsättes att massan blir uppblött. Degen får nu stå öfver natten. Den blir då sur och börjar jäsa. Nu tillsättes jäst och så mycket mjöl att massan blir som en vanlig deg. Den arbetas nu och behandlas som en sådan. Skal det vara riktigt fint penslas limporna under gräddningen med sirapsvatten.

Recept från: Fru Anna Lundberg, änka efter bonden Lundberg, Lillkyrka, Närke
Upptecknat: 1903 av Signhild Starck (Uppsala, 29403:13)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se