Grönsoppa från Harlösa

Ingredienser
1 lit potatis
9 st morötter
20 st ärtskidor
3 purjolökar
Persilja
2 lit vatten
1 msk mjöl
1 kp mjölk
3 äggulor
Socker
Salt
Muskot
2 msk smör

Beredning
Vattnet påsättes och får koka upp, de ansade rotsakerna jämte ärtskidor, purjon och hälften af persiljan läggas i och alltsammans får koka tills det är mjukt. Soppan afredes med mjölet utrördt i mjölken och får ett uppkok. Äggulorna vispas upp i soppskålen, socker, salt och muskot tillsättes efter smak och soppan slås till under stark vispning. Smöret lägges i en stekpanna, får fräsa upp samt slås rykande hett öfver soppan. Återstoden af persiljan hackas fint och strös öfver hvarefter soppan serveras.

Recept från: Kyrkväktarehustru Elna Bengtsson, Harlösa, Skåne
Upptecknat: 1905 av Svea Möller (Uppsala, 29403:14)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se