Potatispannkaka från Gävle

För 7 personer

Ingredienser
7 medelstora potatisar
3 kkp hvetemjöl
5 à 6 kkp mjölk
7 kardemummor
Salt och socker efter smak
1 msk smör

Beredning
De råa potatisarna kalas och rifvas. Hvetemjölet tillsättes tillika med kryddorna. Därefter påspädes mjölken. En ugnspanna smörjes med smör, och smeten ihälles samt gräddas som en vanlig tjockpannkaka. Serveras med sylt.

Istället för hvetemjöl kan äfven tagas rågmjöl, och kardemummorna kunna utbytas mot muskotblomma.

Recept från: Arrendatorshustrun Maria Malmgren, Grönblad, Gävle, Gästrikland
Upptecknat: 1899 av Anna Hedin (Uppsala, 29403)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se