Svagdricka från Stöde

20 liter

Ingredienser
25 lit vatten
1½ kg kornmalt
1½ kg rågmalt
15 öre jäst
Några sönderskurna potatisar

Beredning
Kornmalt och rågmalt blandas tillsammans i en bunke. Varmt vatten hälles på och får stå så någon stund. Hälles så samman i en pannmur och så får det koka ½ tim. Strax innan man häller upp det, lägger man ner några sönderskurna potatisar. Man lägger så ren råghalm i ett såll (eller stor sikt) och silar vätskan sakta igenom, då det blir klart. Det tjocka (malten) blir kvar på halmen. Ma häller så den silade vätskan tillbaka i pannmuren och den får koka ännu en halvtimme. Häller så upp den att svalna. Då den är en smula ljum, tillsättes jästen. Drickat tappas på kagge, som täppes väl till. Förvaras i källare.

Recept från: Hos Sven Påls, Stöde, Medelpad, hos Sven Påls
Upptecknat: 1915 av Signe Hellzén (Uppsala, 29403:11)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se