Mössugröt från Härjedalen

Man tar litet vassla i vasskopan (vattenskopan) när man kokar messmör. Häri nedröres så mycket kornmjöl att gröten blir så tjock att den sitter fast i vasskopan. Ett snöre bindes fast i skopan och den sänkes nu ner i vasslan och får på detta sätt koka en stund.

Gröten serveras direkt ur skopan och i mitten görs ett hål med en stor smörklimp och messmör i.

Recept från: Härjedalen
Upptecknat: 1926 av Ella Granberg (Uppsala 1221:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 maj 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se