Grynkaka från Bergsjö

Ingredienser
2 liter mjölk
2 kkp risgryn
3 msk hvetemjöl
1 msk potatismjöl
2 ägg
5 öre saffran
4 kardemummor
1 kkp socker
1 msk smör
1 stång kanel

Beredning
Risgrynen skållas i hett vatten. Mjölken hälles i en gryta och får koka upp med kanelen. Risgrynen, saffran och kardemumman tillsättes och får sakta koka, tills grynen kännas mjuka. Mjölet utröres med litet mjölk. Denna afredning nedröres i den kokande gröten. Sist tillsättas äggen.

Då massan något svalnat, hälles den i smord form och får gräddas vackert ljusbrun. Uppstjälpes och serveras kall, skuren i skifvor till smörgås.

Recept från: Landbondehustrun Brita Sundell, Kyrkbyn, Bergsjö, Hälsingland
Upptecknat: 28 juli 1903 av Agnes Pontén (Uppsala 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 maj 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se