Flötgröt från Härjedalen

Man kokar opp söt grädde och vispar ner kornmjöl (nu förtiden är det mer vanligt med vetemjöl) till en tjock gröt. Ätes med tunnbröd till.

Flötgröt anses som riktig kalasmat och har kanske varit mäst gängsen såsom ”bumat” (i fäbodarna). Vid alla buhelger och när ungdomen kom upp till vallarna för att hälsa på under lördags- och söndagsnatten kokades flötgröt.

Flötgröt är även bröllopsmat och den gängse barnsängsgröten.

Recept från: Härjedalen
Upptecknat: 1926 av Ella Granberg (Uppsala 1221:1)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 12 maj 2020

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se