Tjockmjölk från Rödön

Ingredienser
3 ½ l mjölk
1 ½ msk tätmjölk

Beredning
Mjölken upphettas till kokpunkten, hvarefter den slås upp i en träbytta eller stenburk och får afsvalna till 35-37ᵒ, då tätmjölken tillsättes och lock pålägges, detta bör dock ej sluta tätt till. Mjölken får sedan stå på lagom varmt ställe, tills den blifvit tjock. Härtill brukar i vanliga fall åtgå omkring 24 timmar.

Recept från: Denna rätt lagades af Karin Gunnarsson, Säter Krokom, Rödöns socken, Jämtland
Upptecknat: 1901 av av Elise Mårtenson (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se