Råmjölksbullar från Rogberga

Ingredienser
2 lit råmjölk
För 4-5 öre jäst
2 lit söt mjölk
Mjöl (så att det blir som en tunn gröt)
¼ tsk salt
3 msk socker
½ tsk kardemumma
Till pannan: 1 msk smör

Beredning
Mjölet siktas, mjölken ljummas och tillsättes under flitig rörning, jästen löses upp i litet mjölk och tillsättes. Kardemumman, saltet och sockret blandas i och degen får stå tills den blir uppjäst. En plättpanna upphettas och smörjes och härpå gräddas sedan små bullar. De användes som kaffebröd.

Recept från: Arrendatorshustru Jenny Petterson, Rogberga prästgård, Småland
Upptecknat: Av Gunhild Hagberg (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se