Färskost från Västland

Ingredienser
2½ lit nymjölk
2 ägg
1 liter sötmjölk

Beredning
Nymjölken kokas upp. Äggen och kärnmjölken sammanvispas, hvarefter blandningen tillsättes den kokande mjölken. Sedan får allt koka, tills osten är sammanlöpt och vasslan klar. Därefter upplås osten i durchslag, och vasslan utkramas väl med en sked. Osten ätes färsk och användes mest till matsäcksmat.

Recept från: Lagad af statarehustrun Kristin Sillén, boende i Västland, Uppland
Upptecknat: 1900 av Astrid Jacobsson (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se