Fyllda pannkakor från Örgryte

Ingredienser
12 hela ägg
3 liter nymjölk
¼ kg risgryn
1 stor thekopp russin
10 bittermandlar
200 gr socker (ungefär)

Beredning
Risgrynen, hvilka böra vara af bästa sort, påsättas att koka i mjölken tills de äro kokta. Äggen uppvispas tillsammans med 1 thekopp mjölk, hvarefter en tjocka risgröten, sockret, russinen och den rifvna bittermandeln tillsättes och omröres väl. En stor gjutpanna bestrykes inuti med smör och beströs tämligen tjockt med skorpbröd. Blandningen slås i pannan och gräddas i ganska varm ugn. Då kakan är färdig uppstjälpes den.

Denna rätt användes ofta, i synnerhet på Hisingen, vid högtidligare tillfällen, såsom bröllop, begrafningar o dyl. Oftast tillagas den af gästerna och medföres af dem som sk ”förning”.

Recept från: Arrendatorshustru Josefina Johansson, Lunden, Örgryte, Västergötland
Upptecknat: 1900 av Elin Ekberg (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se