Färskost från Arvika

Ingredienser
9 l nysilad mjölk
5 ägg
2 tsk hvetemjöl
1½ kkp ättika eller 2 l mycket sur mjölk
1 msk salt

Beredning
Mjölken kokas upp. Af äggen, ½ l af mjölken och mjölet göres en afredning, som skyndsamt ivispas så fort mjölken börjar sjuda. Löpmedlet tillsättes därefter och mjölken får ännu ett uppkok, hvarefter den tages af elden. Med en träslef rör man omkring i grytan, hvarvid osten skiljer sig från vasslan och flyter upp. Ystkärlet beklädes inuti med en i kallt vatten urvriden duk och placeras i en bunke. Osten tryckes därefter ner i ystkärlet och pressas tills all vassla aflägsnats. Får sedan står kvar i ystkärlet tills den kallnat, då den är färdig att användas. Ätes som vanlig ost, samt någon gång som självständig rätt. I senare fallet gör man sig ej så mycket besvär med att aflägsna vasslan, utan öser upp osten på ett fat, där den får kallna, hvarefter man häller af vätskan.

Recept från: Maja Elovsson, Arvika, Värmland
Upptecknat: 1905 av Frida Wallgren (Uppsala, 29403:18a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se