Sötost från Vallsjö

Ingredienser
5 kannor söt mjölk
4 hg vetemjöl
1 lit söt mjölk
½ kg brunt pudersocker
½ kkp löpe (hemgjort), eller 1½ msk köplöpe

Beredning
Mjölken ljummas väl spenvarm. Den hemgjorda löpen upplöses i vatten 12 timmar förut. Detta kramas väl genom en linneduk i den ljumma mjölken, sedan först mjölet, väl uppvispat i den kalla mjölken, nedrörts i den ljumma mjölken. När detta löpnat (efter ungeför 1 tim) söndervispas massan väl i kärlet, alltsammans sättes på elden och kokas i 4 tim över sakta eld under ständig omrörning.

Sockret tillsättes därefter, avsmakas och slås upp. Anses som en finare efterrätt på landet. Bör helst kokas i förtent kopparkittel el emaljerad järngryta.

Recept från: Anders i Dalens hustru, Eksjöhofgård, Vallsjö, Småland
Upptecknat: 1915 av Maria Hahr (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se