Sötost från Torstuna

Ingredienser
5 l skummjölk
1 l sur mjölk
1 ägg
2 msk sirap
Till formen: 1 msk smör

Beredning
Skummjölken kokas upp. Ägget och den sura mjölken vispas tillsammans och röres ned i den kokande mjölken. Den får åter koka upp och får sedan stå en stund på spisen för att osten skall samla sig, hvarpå den hälles upp i durkslag och vasslan får afrinna. Osten röres ut med sirapen och litet af vasslan. En form smörjes med smör och osten packas ned i den och får grädda ung 20 min, hvarpå den stjälpes upp och får kallna.

Recept från: Bonddottern Olga Ericksson, Spånga Torstuna, Uppland
Upptecknat: 1906 av Maria Thorsell

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se